Werfpop Crew

Onze vrijwilligers: de helden van Werfpop

Een festival heeft meer nodig dan een toffe line-up, lekker eten en drinken en mooi weer. Al meer dan 40 jaar heeft Werfpop een geheim wapen: de ongelofelijke topcrew van vrijwilligers! Zonder vrijwilligers, geen Werfpop. Elk jaar helpen zo’n 350 vrijwilligers op verschillende manieren mee met de organisatie. Een flink deel hiervan helpt zelfs elk jaar. Maar wat kan je allemaal doen als vrijwilliger? En waarom eigenlijk?
Devona en Jasper, onze vrijwilligerscoördinatoren, kunnen hier alles over vertellen.

Al meer dan 40 jaar zet de gezellige Werfpop Crew een van de leukste festivals in de Leidse regio neer. Zonder deze vrijwillige crew kan Werfpop niet bestaan. Dit zijn de mensen die er voor zorgen dat alles voor en achter de schermen op rolletjes loopt.

Vraag een willekeurige vrijwilliger waarom ze zich inzetten en ze zullen redenen roepen als: de lol, het festival, de gezelligheid, het ontmoeten van nieuwe mensen of toch voor de eigen ontwikkeling. Tijdens de dienst wordt er in ieder geval goed voor de vrijwilligers gezorgd. Daarbij gaat iedereen naar huis met een crew T-shirt, die veel vrijwilligers het hele jaar trots dragen.

Ook is het voor sommige opleidingen in de evenementen- of podiumtechnische industrie een goede manier om ervaring op te doen. Vanaf een week voor het festival vind je de eerste vrijwilligers al in De Leidse Hout om er voor te zorgen dat Werfpop weer minstens even mooi wordt als vorige edities. Er wordt druk gebouwd aan podia, backstages, infrastructuur en veiligheidsmaatregelen. Er wordt gezorgd dat het festival en haar bezoekers geen schade aan het park kunnen aanrichten en vanuit het niets wordt een echt festivalterrein opgebouwd.

Het grootste deel van de Werfpop Crew werkt op de festivaldag zelf en is zodoende het gezicht van Werfpop. Tijdens je dienst word je goed verzorgd: er is leuk gezelschap, een goede sfeer, drankjes tijdens en na je dienst en dus dat felbegeerde T-shirt. De sfeer is altijd geweldig, met als gevolg dat er ieder jaar weer bekende gezichten in het team zitten. Omdat we een groeiend festival zijn is er in dat team ook ruimte voor jouw lach! We houden graag rekening met jouw specifieke wensen en vaardigheden, ook als die misschien niet helemaal aansluiten op de hieronder beschreven werkzaamheden.

We zijn op zoek naar mensen die 16 jaar of ouder zijn en die het leuk lijkt om zich in te zetten voor een gezellig gratis festival met een brede programmering voor jong en oud. Er is ruimte voor eigen input, creativiteit en je eigen plan. Je zal warm worden ontvangen en goed in de watten gelegd worden, ook al is het Werfpop-vrijwilligerschap niet voor watjes.

Heb je een vraag? Neem dan contact op via vrijwilliger@werfpop.nl.

Tot op Werfpop!

Kinderactiviteiten

Elke Werfpopeditie is er ook aandacht voor de kleinste festivalbezoekers. Halverwege het festivalterrein is er voor hen speciaal een area ingericht. Daar zijn vele activiteiten te doen, zoals schilderen, vilten, voorstellingen en een springkussen.

Daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken. De werkzaamheden houden vooral in dat je toezicht houdt op de kinderen, maar ook meehelpt bij de verschillende activiteiten om het ook voor de kleinsten een fantastisch festival te maken.

Daarvoor is het natuurlijk van belang dat je het leuk vindt met kinderen te werken maar dat je ook enthousiast, flexibel en creatief bent. Indien je ervaring hebt met het werken met kinderen nodigen we je uit je aan te melden, maar ook hier geldt dat het zeker een functie is waarin je deze ervaring juist kan opdoen.

Podiumcrew / Techniek

Het belangrijkste onderdeel van de dag is natuurlijk de muziek. Op Werfpop zijn 2 podia waar gedurende de hele dag bands of DJ’s optreden. Om de overgang tussen de verschillende acts soepel te laten verlopen is het van belang dat de podiumcrew zorgt voor een vlotte ombouw. Dat betekent in de praktijk dat je onder begeleiding van de stagemanager helpt bij de op- en afbouw van de geluidsapparatuur en tijdens het festival helpt bij de opstelling van de instrumenten. Hiervoor is het wel van belang dat je in het bezit bent van een spierbal, of twee. Voor studenten geluidstechniek is het wellicht een leuke plek om ervaring op te doen, maar ook mensen zonder directe technische ervaring kunnen zich aanmelden om te komen knallen op het podium en tijdens de op- en afbouwdagen.

Bar

Bij de bar heb je het meest directe contact met de festivalbezoekers. Ook deze draait op vrijwilligers en daar kunnen we altijd wel een handje bij gebruiken. Hiervoor moet je wel een beetje kunnen hoofdrekenen en om kunnen gaan met drukke momenten. Voorafgaand krijg je een instructie, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt. De barcrew is een gezellig team en je zorgt door de drankverschaffing met zijn allen voor dat het voor de bezoekers en voor jezelf een leuke dag wordt. Hier geldt ook weer: je hebt geen ervaring nodig, maar wel veel enthousiasme!

Op- en afbouw

Gedurende de week voor Werfpop en ook nog enkele dagen na het festival zijn vrijwilligers druk bezig met het opbouwen en afbouwen van het festival. Dit houdt in: het plaatsen van hekken, het bouwen van tenten en kramen en het gebruiksklaar maken van het terrein. Een afwisselende taak met een enthousiaste groep vrijwilligers die er deze week met zijn allen al een groot feest van maken. We vinden het fijn als je alle dagen beschikbaar bent voor de opbouw en afbouw (tussen 10 juli en 17 juli). Maar ook als je maar enkele dagen beschikbaar bent kan je je hiervoor aanmelden. Als je van aanpakken weet en het niet erg vindt om soms een beetje vies te worden, ben je van harte welkom in onze ultragezellige bouwploeg.

Runners

In de functie van runner spring je bij waar nodig. Je bent flexibel en daadkrachtig. Onder aansturing van je coördinator verricht je diverse werkzaamheden. Zo kom je gedurende het festival op diverse plaatsen en pik je overal de sfeer mee. Heb je interesse in deze functie? Meld je dan aan!

Veiligheid

Om te zorgen dat Werfpop een gezellig festival blijft voor jong en oud, zoeken we mensen om de veiligheid te bewaken. Je staat bij de verschillende ingangen en tijdens de concerten voor het podium en maakt melding en ondersteunt als dat nodig is.

Onze veiligheidscoördinator zal je alle belangrijke informatie geven. Je wordt niet ingezet als beveiliger maar als je interesse hebt in deze richting is dit mogelijk een leuke eerste kennismaking in deze richting. Het is een leuke plek om ervaring op te doen maar door het roulerende rooster ook een veelzijdige taak.

Toilet-kassa-team

Als toiletdame of -heer ben je onderdeel van ons uiterst gezellige en jolige toiletteam. Jij wordt hier ingezet om de polsbandjes voor de toiletten te verstrekken en te controleren dat de toiletgangers ook in het bezit zijn van zo’n bandje.

Geen saaie taak, stressbestendigheid en een flinke dosis humor zijn noodzakelijk om onderdeel uit te maken van dit trouwe topteam. Letwel, het schoonhouden van de toiletten is geen onderdeel van deze functie. Ook zoeken wij vrijwilligers die onze muntenkassa’s bemannen. Een stralende lach is een pré, maar we verwachten wel dat jij goed bent in hoofdrekenen. Jij bent degene die in direct contact staat met de bezoeker die zijn of haar festivaldag begint, alleen maar gezelligheid dus!