Aankondiging: Zuco 103

p2, 18.15 – 19.15 uur

Zuco 103 is een mix van nationaliteiten en muziekstijlen, in een blender gegooid tot een cocktail die je nergens anders proeft. We noemen namen als electro, samba en afro, genres vol vuur die de act helemaal naar hun hand weten te buigen.

De formatie bestaat uit de Braziliaanse Lilian Vieira, en twee Stefans: de Nederlandse drummer Stefan Kruger, en de Duitse pianist Stefan Schmidt. Allen delen ze een brede muzieksmaak en een liefde voor experimenteren met combinaties daarbinnen.

Al ruim 20 jaar zijn ze actief en staan zelfs aan de voet van hun eigen genre, brazilectro. Deze was goed voor een Heineken Crossover Award in 2000 en een Edison publieksprijs 2005. Het is echter niet alsof het hoogtepunt al is geweest: sindsdien blijft het trio albums uitbrengen, met ‘Etno Chic’ uit 2016 als meest recente volledig originele release.

Ook het festivalcircuit is de zinderende muziekmachine niet vreemd, met feestjes als Rock Werchter en Bumbleshoot Seattle al afgestreept van de bucket list. Maar of ze nou voor honderd of een paar duizend man optreden, de energie blijft er altijd inzitten. Genoeg water blijven drinken, anders stomen ze je helemaal leeg.

De Guardian zei over de stijl: “it’s odd, but effective.” Een beetje vreemd, maar wel lekker dus. En dat het al zo lang meegaat is genoeg bewijs van een succesformule. Voor de twintigste verjaardag kwam ook het compilatie-album ‘Tripicalismo’ uit, vol van klassiekers, remixes en zelfs wat nieuw materiaal.

Van relaxend naar onstuimig, van zwoel naar opzwepend, en dat allemaal binnen één nummer. Kan je nagaan hoe een hele set eruit zal zien, en begin alvast te watertanden voor hun Werfpoptreden.

> terug naar programma