Programma | zondag 8 juli 2017- Leidse Hout Leiden
1006
page-template-default,page,page-id-1006,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

WERFPOP EN DUURZAAMHEID

Een duurzaam festival zit hem voor een groot deel in de keuzes die we maken. Nieuwe technologieën en waardevolle partners zorgen ervoor dat we hier elk jaar weer stappen in maken. We zijn op een aantal gebieden erg actief om onze bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te maken. Dit zijn: vervoer, energieverbruik, afvalverwerking en Eco-bekers. Hieronder lees je hier meer over. Samen een duurzaam Werfpop!

VERVOER

Om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te verbruiken maken we al jaren gebruik van fietsen op het terrein i.p.v. benzine gedreven “Gators”. Middels deze fietsen verplaatsen we ons tijdens de opbouw, tijdens het festival en tijdens de afbouw. Deze fietsen worden door onze partner Swapfiets ter beschikking gesteld.

AFVALVERWERKING

Samen met Waste-To-Product-Partner Renewi werken we al jaren aan het verduurzamen van het festival. Zo staan er dit jaar weer voldoende vertrouwde rolcontainers op het veld, waarmee we het afval verzamelen en zo veel mogelijk op locatie scheiden. Denk hierbij aan: papier, karton, glas, overig plastic en restafval.

Tijdens de afgelopen editie van Werfpop is er zo’n 4.000 kilo aan gescheiden afval ingenomen. Voor een groot gedeelte is dit weer ingezet als nieuwe grondstof en energie. Afval bestaat niet!

Wij leveren het historisch stadspark De Leidse Hout altijd weer op aan de gemeente een week na het festival. Dit doen we op een manier waarbij er letterlijk geen sigarettenpeuk meer te vinden is.

Untitled-1

ECO-GLAZEN

De komende editie van Werfpop maken we voor het eerst gebruik van het Eco-glas. Eco-glazen zijn hard plastic retour bekers. Tijdens Werfpop betaal je bij het eerste drankje statiegeld en bij het halen van een nieuw drankje wissel je de gebruikte beker om voor een schone/nieuwe. Als Werfpop afgelopen is krijg je bij het verlaten van het terrein het statiegeld terug wanneer je de beker weer inlevert. Omdat de glazen van hard plastic zijn, kunnen ze tijdens het festival gespoeld worden en opnieuw worden uitgegeven. Uit onderzoek blijkt dat hardplastic bekers 40 tot 80 keer hergebruikt kunnen worden, waardoor er minder plastic wordt weggegooid. Het zorgt voor minder afval op de grond en er hoeft dus minder opgeruimd te worden.

 

 

Wil je meer lezen over de eco-bekers? Bekijk dan de Groen-Glas-Folder van de gemeente Leiden

55-Multiplex-Werfpop-Parcifal

ENERGIEVERBRUIK

Voor de editie van 2017 hebben wij energiemeters geplaatst in de stroomaggregaten waardoor we het energieverbruik in kaart hebben gebracht. Van deze gegevens hebben we geleerd over het energieverbruik van de apparatuur, hierdoor hebben we besloten om bijna alle gloeilampen te vervangen voor LED verlichting op het P1 podium. Ook staan er de allernieuwste versterkers met een hoog rendement.

Door goed te plannen zorgen we ervoor dat de stroomaggregaten alleen worden aangezet wanneer noodzakelijk. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat we tijdens de opbouw de werkzaamheden zo afstemmen dat we tegelijkertijd gebruik maken van het aggregaat zodat deze niet onnodig hoeft worden aangezet. De drank wordt bewust gekoeld aangeleverd waardoor de stroomaggregaten niet voor het lange koelproces aan hoeven te staan.  Dit voorkomt dat de aggregaten niet voor niks aan staan, en dat we onnodig diesel verbruiken.

Voorgaande jaren hebben we voor tijdens de opbouw van het festival een eigen accu-voorziening ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat we zo min mogelijk met stroomaggregaten hoeven te werken en hiermee fossiele brandstoffen besparen. Hierbij maken we o.a. gebruik van zonnepanelen. Verder hebben we een nieuwe stroomvoorziening kunnen aanleggen waardoor de opbouw volledig zonder aggregaten kan worden opgebouwd. Zelfs voor het omhoog takelen van het podiumdak is geen aggregaat meer nodig.

Met deze maatregelen is het ons in 2017 gelukt om voor 0,037 liter diesel per bezoeker, elektriciteit op te wekken. Komende editie verwachten we nog meer te besparen door het gebruik van LED verlichting.

Heb je zelf suggesties over hoe we het festival nog duurzamer kunnen maken? Dan horen we deze graag! Mail je idee door naar publiciteit@werfpop.nl

Vlak voor het festival het volledige programma en het blokkenschema ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Wat kan jij doen om Werfpop nog lekker en beter te maken? We zoeken leuke mensen die helpen kijk waat jij kan doen.